About Shared Living Environment

De deeleconomie heeft een steeds grotere invloed op de stedelijke omgeving. BPD en Pop-Up City hebben de afgelopen twee jaar de handen in eengeslagen om de relatie tussen de deeleconomie en de gebouwde omgeving grondig te verkennen.

Na intensief onderzoek, diverse workshops met professionals uit beide vakgebieden, een conferentie en een pilot project in Amsterdam trekken we de conclusie dat de deeleconomie een blijvend fenomeen is. Op kleine schaal betekent dit dat een woning bijvoorbeeld steeds minder opbergruimte nodig heeft omdat boeken- en muziekcollecties worden vervangen door online diensten, en omdat gereedschap net zo goed met meerdere huishoudens gedeeld kan worden. Maar ook op grotere schaal heeft de deeleconomie impact op hoe de stad werkt. Mobiliteit verandert bijvoorbeeld, en gemeentes zien dat ze hun beleid moeten aanpassen aan nieuwe gedeelde vervoers- en parkeerconcepten.

Gezien de snelle ontwikkeling van de deeleconomie is de verwachting dat op langere termijn de invloed wel eens groter kan zijn dan nu voorspelt. Wij zien hierin grote uitdagingen maar ook mooie kansen. Vooral het effici├źnt gebruik van tijdelijke overcapaciteit – of dat nou gaat om parkeerplaatsen, slaapkamers, gereedschap, auto’s of energie – zien wij als een duurzame kans voor de stedelijke ontwikkeling. Vanuit die gedachte is dit platform ge├»nitieerd en opengesteld. Doel is enerzijds kennis en inspiratie te delen en anderzijds kruisbestuiving te stimuleren tussen de deeleconomie en stedelijke ontwikkeling. We nodigen u van harte uit om mee te doen en voorbeelden van succesvolle praktijken met ons te delen.

Wij hebben zoveel mogelijk geprobeerd te achterhalen waar eventuele rechten van derden op het materiaal gebruikt op deze website berusten. Dit is echter niet in alle gevallen gelukt. Bent u van mening dat het tonen van bepaalde afbeeldingen of ander materiaal via deze website inbreuk maakt op enig recht dat u toekomt aan ons mee te delen.