PXP – The Shared City

PXP (3)

PXP (4)

PXP (5)

PXP (6)

PXP (7)

PXP – The Shared City

OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, heeft een plan ontworpen voor PXP – The Shared City: half stadslandbouwproject en multifunctioneel gebouw in Parijs. Het moet verrijzen boven de ringweg van de Franse hoofdstad, de Boulevard Périphérique.

 

PXP moet ruimte gaan bieden aan restaurants, woningen, hotels, winkels, een parkeergarage, kantoorruimtes en een busstation. Met deze openbare ruimtes en gedeelde faciliteiten zeggen de architecten de principes van de deeleconomie in het gebouw toe te passen.

 

De architecten hebben het gebouw ontworpen voor de internationale architectuurwedstrijd Réinventer Paris, waarin architecten en ontwikkelaars over de hele wereld zijn opgeroepen om duurzame gebouwen en innovaties te ontwerpen voor 23 verschillende locaties in Parijs. Verschillende soorten beplanting in het PXP-gebouw dragen bij aan de biodiversiteit in de stad. Daarnaast krijgt het complex zonnepanelen op het dak en een openbare stadsboerderij, waar bewoners en omwonenden hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Hiervoor stelt het gebouw 5.800 vierkante meter aan ruimte voor stadslandbouw beschikbaar. De architecten verwachten hiermee jaarlijks acht ton fruit, groente, kruiden en eetbare planten lokaal te produceren.

 

– copyright OMA –

Diagram Diagram Diagram Diagram Diagram