Wonen

Je hoeft niet elke kamer in je eigen huis te hebben. Een werkkamer, gastenverblijf, wasruimte of een extra grote keuken: je kunt ze delen met de buren. Al bij het ontwerp van een gebouw houden we hiermee rekening. Bijvoorbeeld door aan- en afkoppelbare gastenverblijven te bouwen die ook te gebruiken zijn voor vakantieverhuur.

 


180-lending-club-logo2

De grootste Amerikaanse aanbieder van peer-to-peer-leningen — kredieten die onderling aan consumenten worden verstrekt. Via de website kunnen consumenten zonder tussenkomst van een bank direct geld aan elkaar uitlenen

Vakantiehuizenplatform Wimdu werd in 2011 opgericht in Berlijn en groeide in korte tijd uit tot een van de grootste platforms voor particuliere accommodaties — in grote steden of rustig gelegen op het platteland.

Djeepo is het deeleconomie-platform voor opslag. Het verbindt mensen op zoek naar opslag met mensen die ruimte over hebben.

Een van de bekendste deeleconomie-diensten. Begonnen met het idee om toeristen een luchtbedje aan te bieden (‘airbed’) en nu uitgegroeid tot miljardenbedrijf dat zijn tentakels uitspreidt naar alle uithoeken in de wereld.


Geen tijd of zin in dat karwei? Regel een Jobber. Een Jobber is een buurtgenoot met tijd en talent die je met de Jobado-app in kunt huren.

 

Vind de perfecte oppas voor je huisdier met Dog Vacay. Je kunt je hond of kat bij de oppas laten logeren of de oppasser komt bij je in huis.

Dolly zorgt ervoor dat al je spullen van A naar B worden gebracht — of je nu gaat verhuizen, een nieuwe bank moet ophalen of van je oude spullen af moet.

Het platform voor mensen die een huisgenoot zoeken.


Werken

Dankzij mobiele technologie kun je bijna overal werken: in een koffiebar, je eigen woning of in een co-working space. Dit is niet alleen weggelegd voor zzp’ers. Steeds meer bedrijven moedigen werknemers aan om deels thuis te werken. Deze trend vraagt om oplossingen dicht bij huis, zoals een gedeelde werkruimte in het gebouw voor zowel bewoners als andere mensen uit de buurt.

 


Konnektid wil van elke stad en buurt een universiteit maken. Het platform verbindt mensen met bepaalde kennis met mensen die dit willen leren.

ShareDesk is het deelplatform voor werkplekken. Zoek je een flexibele werkplek, vergaderruimte of unieke netwerkplek? Via ShareDesk vind je ze en betaal je per uur, dag of maand.

Deskcamping verbindt zelfstandige freelancers met grotere bedrijven die een werkplek vrij hebben. Een sociale werkplek voor een zelfstandige en tegelijkertijd een frisse wind over de vloer bij een groter bedrijf.

WeWork is een netwerk van inspirerende coworking-centra in steden over de hele wereld. Freelancers of bedrijven huren werkplekken, kantoor- en vergaderruimtes binnen WeWork op flexibele basis en kunnen met hetzelfde abonnement in elke WeWork-vestiging terecht.


Vrumi is een platform voor mooie werkplekken bij iemand thuis. Zo kunnen bedrijven besparen op kantoorruimte en mensen met een groot huis een gedeelte flexibel verhuren.

Quirky is een platform waar creatieve uitvinders hun goede ideeën pitchen aan de Quirky-community, bestaande uit investeerders, innovatieve ondernemers, makers en designers. Zij kunnen in ruil voor een belang in de startup een idee verder brengen.

Heb je wat tijd over? Grote bedrijven zoeken mensen om hun nieuwe producten te testen en reviewen. Via Spare5 verdien je een extra zakcentje door deze testjes uit te voeren.

Findyr is een deelplatform voor data en informatie. Het verbindt bedrijven, instellingen of onderzoekers die op zoek zijn naar specifieke data met mensen die deze ter beschikking hebben of gaan verzamelen.


Collectively verbindt bedrijven met influencers op sociale media.


Mobiliteit

Met het delen van auto’s, fietsen en parkeerplaatsen besparen we veel ruimte. Dankzij deelauto’s, Car2Go en Uber kan iedereen een auto gebruiken. Ook (elektrische) fietsen kun je delen, bijvoorbeeld met andere bewoners in het gebouw. Er is zo minder parkeerruimte nodig. Privéparkeerruimte valt te verhuren via ParkYourCar en Mobypark.


Uber begon als dé concurrent van de traditionele taxi, maar bemiddelt inmiddels tussen reizigers en officiële taxi- en privéchauffeurs. Tegenwoordig neem je geen ‘ritje’ meer, maar ‘uber’ je ergens naartoe.

De Deelfiets is een concept voor bedrijven om hun deelfietsen-service geheel uit handen te geven, denk aan hotels die deelfietsen willen aanbieden voor hun gasten. Alles, van de fietsen tot de service, wordt geregeld door De Deelfiets.

ZipCar is een online autodeelplatform dat mensen de mogelijkheid biedt om auto’s van elkaar te reserveren en te gebruiken voor periodes van één uur tot een paar dagen.

Is een platform waarbij personen of kleine ondernemingen fietsen kunnen verhuren of uitlenen aan bijvoorbeeld toeristen.


SnappCar is een deelplatform voor auto’s dat de verzekering, betaling en klantenservice regelt voor eigenaren en huurders.

GoBoat is het eerste boot-deelplatform van Nederland, met het doel booteigenaren en liefhebbers betrouwbaar, transparant en laagdrempelig met elkaar in contact te brengen.

Het grootste platform voor meerijden, dat autogebruikers met lege stoelen verbindt met mensen die dezelfde bestemming hebben.

JustPark is een website en app die autogebruikers verbindt met lege parkeerplaatsen. Dit kunnen privé-opritten zijn, maar ook hele parkeerplaatsen van bedrijven in het weekend bijvoorbeeld.


Sobrio is het platform om een ‘Bob’, bewust onbeschonken bestuurder, te regelen als je onverwacht een drankje teveel hebt gedronken.


Vrije tijd

De moderne stedeling hoeft steeds minder alles te hebben, maar wil juist ‘on demand’ toegang tot gebruik. Spotify vervangt een uitgebreide CD-collectie, en Netflix zorgt ervoor dat films en tv-series altijd en overal toegankelijk zijn. De woninginrichting verandert hierdoor drastisch, omdat de tv niet langer centraal staat, maar concurreert met meerdere schermen. Voorheen dure hobby’s worden daarnaast opeens een stuk toegankelijker doordat je bijvoorbeeld via Peerby een snowboard of duikset kunt lenen. Mocht je toch veel spullen bezitten, kun je die nu via Djeepo opslaan bij iemand anders in de berging. Konnektid maakt het mogelijk om diensten te delen, wat een fotografiecursus of zangles opeens laagdrempelig en beschikbaar in je eigen buurt maakt. Stedelijke ruimtes veranderen daardoor steeds vaker continu van functie, soms zelfs op dezelfde dag.


Spotify is een Zweeds bedrijf dat in 2006 werd opgericht en muziek als streaming dienst aanbiedt. Gebruikers hebben toegang tot een immense database van miljoenen nummers die ze elk moment van de dag kunnen beluisteren.

Netflix biedt wereldwijd een maandabonnement aan voor streaming video on demand. Het aanbod bestaat uit films en tv-series zonder reclameblokken, met steeds meer exclusieve titels die alleen op Netflix te zien zijn.

Iets nodig, maar geen zin om het te kopen? Leen makkelijk en snel spullen van je buren met Peerby. Dit kan bijvoorbeeld een snowboard, boormachine of bakfiets zijn.

Socie is een platform voor verenigingscommunicatie. Een vereniging is veel meer dan een gezamenlijk logo of clubgebouw; het is een gedeelde passie. Het is iets persoonlijks, Socie brengt de vereniging dichter bij de leden.


Little Free Library stimuleert het starten van een kleine lokale uitleenbibliotheek onder het motto van ‘geef een book, neem een boek’.

Djeepo is het deeleconomie platform voor opslag. Het verbindt mensen op zoek naar opslag met mensen die ruimte over hebben.

Ryze noemt zichzelf een virtuele conciërge die 24/7 voor je klaarstaat. Dit betekent dat je niet meer naar een hotel hoeft om te kunnen genieten van room service, een minibar of andere luxueuze diensten je je normaal alleen zou associëren bij de duurste hotels.

VizEat laat je een culinaire ervaring opdoen met een local, door bijvoorbeeld bij iemand thuis te gaan eten, een tripje te maken langs een foodmarkt of een kookcursus te volgen.


Heb je een passe-partout ticket gekocht voor een meerdaags event maar kun je niet naar alle activiteiten, of je wilt naar één activiteit en dus geen hele ticket kopen? Via shareapass kun je eenvoudig een passe-partout delen.


Winkelen / producten

In de deeleconomie is iedereen aanbieder én afnemer. Dankzij Thuisafgehaald, Etsy en 3D Hubs is het eenvoudiger dan ooit om een (web)winkeltje-aan-huis te beginnen. Tegelijkertijd maakt online winkelen het voor veel traditionele winkels steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Veel ruimte in de plint van gebouwen blijft leeg, waardoor het voorzieningenniveau uitholt en buurten aan leefbaarheid inboeten. Omdat we levendigheid in de straat belangrijk vinden, zetten we de deeleconomie in om ruimtes op straatniveau op een slimme manier in te vullen.


Etsy is een online marktplaats voor handgemaakte en vintage producten met meer dan een miljoen onafhankelijke maker en verkopers.

3D Hubs is een platform voor eigenaren van 3D-printers en mensen die iets geprint willen hebben. Hierdoor hebben ongeveer 1 miljard mensen toegang tot een 3D-printer in de buurt.

Thuisafgehaald is een gemeenschap van thuiskoks, afhalers en samenwerkingspartners. Via Thuisafgehaald kun je in heel Nederland maaltijden met je buurtgenoten delen.

Locafora is een Nederlands platform om alles over lokaal geoogst en ambachtelijk gemaakt eten te delen, te kopen en te verkopen.


De Waslijn is een event dat mensen met een bewuste leefstijl verbindt in hun lokale omgeving door het ruilen van kleding.

SharedEarth verbindt landeigenaren met mensen die willen tuinieren of producten willen verbouwen op een stukje land.

Rentez Vous is een platform om designer-mode te verhuren en uit te lenen, of om als jonge ontwerper je kleding te verspreiden.

Een ouder-tot-ouder-platform om kinderkleding, speelgoed en andere spullen te kopen, verkopen of ruilen.


Ik ga op reis en ik neem mee… een pakketje. PiggyBee verbindt mensen die graag iets verzenden of aankopen met anderen die graag reizen en nog wat vrije ruimte hebben in hun bagage.

Glyde is de marktplaats voor gebruikte gadgets. Je kunt hier alles — van tablet, smartphones tot laptops — kopen, verkopen of ruilen.


Welzijn

Met de transitie naar een participatiesamenleving wordt van burgers verwacht dat ze vaker zelf oplossingen zoeken voor issues rondom zorg, onderwijs en welzijn. De buurt wordt daarmee opnieuw relevant en de deeleconomie biedt goede mogelijkheden om die zelfredzaamheid op lokaal niveau invullingen te geven. Zo biedt Thuisafgehaald het programma ‘Bijzonder Thuisafgehaald aan, waarmee lokale kookfanaten wat extra’s kunnen koken voor buurtgenoten die dat zelf niet kunnen, is Helpling een dienst die peer-to-peer ondersteuning in het huishouden regelt en zorgt Urbansitter ervoor dat ouders makkelijk en betrouwbaar in contact komen met een lokale oppas. Konnektid ziet zichzelf als de buurtuniversiteit met als doel de kennis en vaardigheden die er lokaal zijn beschikbaar te maken voor de buurt.


Helpling is een Nederlandse dienst voor huishoudelijke hulp. Je kunt je aanmelden als schoonmaakhulp of een schoonmaker boeken als je die nodig hebt.

Urbansitter is een platform dat ouders van kinderen verbindt met oppaskrachten of nanny’s.

BUUV is de buurtmarktplaats voor en door bewoners waar vraag en aanbod elkaar vinden. Bij BUUV gaat het om diensten die je als bewoners voor elkaar kan doen zonder dat er iets tegenover staat.

Talentcoach zet hoogopgeleide professionals in om het verschil te maken in de levens van mensen die het financieel moeilijk hebben. Beiden ontwikkelen hierbij hun talent en dat levert winst op voor iedereen.


WeHelpen is een platform waarbij je kunt aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen, of aangeven waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander.

Dinst maakt het eenvoudig om professionele en betrouwbare dienstverleners aan huis te boeken. Je kan zelf je diensten aanbieden, maar ook ledenverenigingen en thuiszorgorganisaties kunnen op Dinst hun diensten plaatsen.

HeroesUnion is een app die mensen de kans geeft om een alledaagse held te zijn door ze direct te verbinden met mensen in nood. Heroes kunnen hulp bieden op veel verschillende manieren — van het uitlenen van een telefoonoplader tot hulp bij levensbedreigende situaties.

Als je gaat reizen kun je via Culturide in contact komen met lokale native speakers die je in een informele setting de taal zullen leren.


Urban Massage is het deelplatform tussen professionele masseurs en mensen op zoek naar een goede massage. Waar je maar wilt, wanneer je maar wilt.