Je hoeft niet elke kamer in je eigen huis te hebben. Een werkkamer, gastenverblijf, wasruimte of een extra grote keuken: je kunt ze delen met de buren. Al bij het ontwerp van een gebouw houden we hiermee rekening. Bijvoorbeeld door aan- en afkoppelbare gastenverblijven te bouwen die ook te gebruiken zijn voor vakantieverhuur.
Geen tijd of zin in dat karwei? Regel een Jobber. Een Jobber is een buurtgenoot met tijd en talent die je met de Jobado-app in kunt huren.
Dankzij mobiele technologie kun je bijna overal werken: in een koffiebar, je eigen woning of in een co-working space. Dit is niet alleen weggelegd voor zzp’ers. Steeds meer bedrijven moedigen werknemers aan om deels thuis te werken. Deze trend vraagt om oplossingen dicht bij huis, zoals een gedeelde werkruimte in het gebouw voor zowel bewoners als andere mensen uit de buurt.
Met het delen van auto’s, fietsen en parkeerplaatsen besparen we veel ruimte. Dankzij deelauto’s, Car2Go en Uber kan iedereen een auto gebruiken. Ook (elektrische) fietsen kun je delen, bijvoorbeeld met andere bewoners in het gebouw. Er is zo minder parkeerruimte nodig. Privéparkeerruimte valt te verhuren via ParkYourCar en Mobypark.
De moderne stedeling hoeft steeds minder alles te hebben, maar wil juist ‘on demand’ toegang tot gebruik. Spotify vervangt een uitgebreide CD-collectie, en Netflix zorgt ervoor dat films en tv-series altijd en overal toegankelijk zijn. De woninginrichting verandert hierdoor drastisch, omdat de tv niet langer centraal staat, maar concurreert met meerdere schermen. Voorheen dure hobby’s worden daarnaast opeens een stuk toegankelijker doordat je bijvoorbeeld via Peerby een snowboard of duikset kunt lenen. Mocht je toch veel spullen bezitten, kun je die nu via Djeepo opslaan bij iemand anders in de berging. Konnektid maakt het mogelijk om diensten te delen, wat een fotografiecursus of zangles opeens laagdrempelig en beschikbaar in je eigen buurt maakt. Stedelijke ruimtes veranderen daardoor steeds vaker continu van functie, soms zelfs op dezelfde dag.
In de deeleconomie is iedereen aanbieder én afnemer. Dankzij Thuisafgehaald, Etsy en 3D Hubs is het eenvoudiger dan ooit om een (web)winkeltje-aan-huis te beginnen. Tegelijkertijd maakt online winkelen het voor veel traditionele winkels steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden. Veel ruimte in de plint van gebouwen blijft leeg, waardoor het voorzieningenniveau uitholt en buurten aan leefbaarheid inboeten. Omdat we levendigheid in de straat belangrijk vinden, zetten we de deeleconomie in om ruimtes op straatniveau op een slimme manier in te vullen.
Met de transitie naar een participatiesamenleving wordt van burgers verwacht dat ze vaker zelf oplossingen zoeken voor issues rondom zorg, onderwijs en welzijn. De buurt wordt daarmee opnieuw relevant en de deeleconomie biedt goede mogelijkheden om die zelfredzaamheid op lokaal niveau invullingen te geven. Zo biedt Thuisafgehaald het programma ‘Bijzonder Thuisafgehaald aan, waarmee lokale kookfanaten wat extra’s kunnen koken voor buurtgenoten die dat zelf niet kunnen, is Helpling een dienst die peer-to-peer ondersteuning in het huishouden regelt en zorgt Urbansitter ervoor dat ouders makkelijk en betrouwbaar in contact komen met een lokale oppas. Konnektid ziet zichzelf als de buurtuniversiteit met als doel de kennis en vaardigheden die er lokaal zijn beschikbaar te maken voor de buurt.